Web Analytics Made Easy - Statcounter

به گزارش خبرنگار تشکل‌های دانشگاهی خبرگزاری فارس، به همت نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه علوم پزشکی ایران، دوره دانش افزایی دین در دنیای مدرن با حضور جمعی از اعضای هیأت علمی این دانشگاه و ابوالفضل روحی عضو هیأت علمی دانشگاه شهید بهشتی برگزار شد.

در این دوره، موضوع دین در دنیای مدرن بعنوان یکی از مهمترین چالشهای نظری امروز جهان عنوان شد که خاستگاه آن دنیای غرب به شمار می رود، بدین صورت که پس از بروز و ظهور ظواهر و نتایج مدرنیته در غرب، کلیسا در رابطه با دین زدایی از جامعه غرب احساس نگرانی کرد و باب این بحث ها در غرب باز شد و به تبع آن در سایر جوامع و ادیان هم مطرح گردید، در کشور ما هم بدون پیش آگاهی نسبت به مبانی نظری و تئوریهای مدرنیته از طرفی و تلقی و برداشت و مقایسه ناصواب آموزه های کلیسا با اسلام از طرف دیگر، به این موضوعات دامن زده شد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

روحی با بیان این مطلب که تلقی ما از دو مفهوم دین و مدرنیته، تعیین کننده نوع نگاه به مقوله دین در دنیای امروز است، اظهار داشت: طبق تعریف اکثر جامعه شناسان غربی جامعه مدرن جامعه ای است که چهار مولفه داشته باشد،اول اینکه کاملا لیبرال باشد،  باید دقت کرد که لیبرالیسم یک بسته کاملی است که در بعضی جوامع نمی‌تواند تحقق پیدا کند.

وی افزود: دوم این که، جامعه مدرن براساس این تعریف جامعه ای است که معتقد به اومانیسم باشد آن هم اومانیسم فردی یعنی همه ارکان هستی را بر مبنای محوریت انسان تعریف کند. سوم هم سکولار باشد یعنی بین دین و دنیا فاصله باشد و چهارم پلورالیسم یا تکثرگرایی در آن جامعه وجود داشته باشد. بر این اساس مدرنیته بر اساس مبانی فکری و ایدئولوژی غربی برای هر جامعه ای امکانپذیر نیست. بنابراین ظواهر مدرنیته که شامل تکنولوژی و بکارگیری قدرت علم است ممکن است به جامعه ای راه یابد اما مدرن به حساب نیاید.

عضو هیأت علمی دانشگاه شهید بهشتی در ادامه به تعریف و از تلقی دین پرداخت و با تفکیت و تفاوت دین و معرفت دینی گفت: این تفاوت بین یک حقیقت به نام دین و برداشت های مختلف از آن حقیقت است که معرفت دینی نام دارد بنابراین دین یک حقیقت واحد و معرفت دینی بسیار متکثر است.

روحی با جمع بندی این بخش که بدون آگاهی از مبانی هر دینی نباید به تحلیل و تفسیر آن پرداخت عنوان کرد: نباید آنچه از آموزه های متناقض مسیحیت و تعالیم تنگ نظرانه و سخت گیرانه کلیساست و خود غرب در برابر آن قیام کرده و در مقابل آن ایستاده به عنوان مفهوم و مایه دین برای همه جوامع بشری تعمیم داد و نسخه واحدی برای همگان پیچید و ادیان و باورهای سنتی بسیاری از کشورها جوامع را نادیده گرفت اگرچه در ظاهر بسیار پیشرفته به حساب بیایند.

روحی ادامه داد: به جهت پویایی دین اسلام بویژه فقه شیعه آنچه امروز به عنوان ظواهر مدرنیته هست اگر در مسیر سعادت بشر قرار گیرد منافاتی با دین ندارد اگرچه بخش هایی از مسیحیت و حتی اسلام تنگ نظرانه آنرا نمی پذیرند، اما مبانی فلسفی و نظری که اساس مدرنیته را تشکیل می دهند و پیش تر به آنها اشاره شده با اصول اساسی و بنیادی اسلام در تضاد است و قابل جمع نیست بنابراین هم می توان دیندار حقیقی بود و هم به تجربیات و دستاوردهای بشری توجه داشت اما باید دقت کرد این مبانی فکری و فلسفی و ایدئولوژی است که رفتار خاصی را به دنبال دارد و نباید فریب خورد چرا که با از میان برداشتن نام دین و حذف ایدئولوژی، تئوریها و نظریه های متعددی بعنوان بدیل جایگزین آنها شده است.

وی گفت: اینجاست که تحول باید در علوم انسانی باشد نه علوم فنی و تجربی چرا که پایه و اساس این تحولات، فلسفه و تئوری پردازی هایی است که در این حوزه صورت می‌گیرد و علوم تجربی و فنی و تکنولوژی و حتی نظام سازی را بر اساس نوع تفکر سوق می دهد.

این استاد دانشگاه بیان کرد: امروز اخلاق و معنویت در غرب در ساختار غیر دینی تعریف شده و اخلاق را در برابر دین قرار داده است این در حالی است که در ساختار اصیل دین اسلام، اخلاق بخشی از دین است نه روبروی آن.

وی اظهار داشت: در دین اسلام هم در بعد ارتباط فردی با خداوند و هم در بعد مسائل اجتماعی مولفه پاسخگویی به نیازهای زمانه وجود دارد که در هیچکدام از ادیان پیش از آن از جمله مسیحیت وجود ندارد اما این تفاوت ماهوی و ذاتی در شریعت این ادیان است که به اذعان بسیاری از اندیشمندان و متفکران امروزی دین اسلام واجد همه ابعاد فردی و اجتماعی است و طبیعی است هرچه شناخت از دین بیشتر شود می تواند در این زمینه راهگشا باشد.

روحی در پاسخ به پرسش چگونگی تبیین دین برای کودکان و نوجوانان اظهار داشت: در این زمینه اسلام دارای مبانی خاص فلسفی دینی برای کودکان است هرچند در این باره کار زیادی نشده اما در مواردی هم آثار خوب و قابل توجهی از نویسندگانی نظیر غلامرضا ابهری و سید امین جمالی به زبان و ادبیات امروزی وجود دارد.

انتهای پیام/

منبع: فارس

کلیدواژه: دین دانش شهید نوجوانان دین در دنیای دین اسلام جامعه ای

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.farsnews.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «فارس» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۲۵۶۸۰۲۴ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

مشارکت ۵۹ هزار دانش‌آموز یزدی در طرح ملی نجات آب

مدیرعامل شرکت سهامی آب منطقه‌ای یزد از حضور ۵۹ هزار و ۷۰۰ دانش‌آموز سراسر استان در طرح ملی نجات آب (داناب) خبر داد.

به گزارش خبرگزاری ایمنا از یزد و به نقل از روابط عمومی شرکت سهامی آب منطقه‌ای یزد، جواد محجوبی با اشاره به اجرای طرح ملی نجات آب ویژه دانش آموزان پایه‌های هفتم، هشتم و نهم دوره متوسطه اظهار کرد: در سال تحصیلی ۱۴۰۳-۱۴۰۲ بیش از ۵۹ هزار و ۷۰۰ دانش‌آموز، در ۳۳۹ مدرسه از ۱۴ منطقه استان یزد، در این طرح شرکت کردند.

وی افزود: هفتمین دوره طرح ملی دانش آموزی نجات آب (داناب) از دهم آبان ۱۴۰۲ در سطح مدارس دوره اول متوسطه سراسر استان آغاز به کار کرد.

مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای استان یزد تصریح کرد: با ابتکار سازمان جهاد دانشگاهی (مشاور طرح در استان) در هفتمین سال اجرای این طرح برنامه‌های متنوعی از جمله برگزاری بازی‌های تیمی آنلاین با موضوع آب، تهیه و طراحی ویدئو کلیپ‌های آموزشی، برگزاری مسابقات الکترونیکی از محتوای ویدئو کلیپ‌ها، برگزاری مسابقات سه رشته‌ای و رویداد سما (سپاس مادرانه آب) در دستور کار قرار گرفت.

محجوبی با اشاره به اینکه تمام رویکرد ما در همه مسابقات، موضوعات و محتواهای آموزشی با موضوع آب است، گفت: در مسابقات سه رشته عکاسی، نقاشی و تئاتر کاغذی، مجموع ۱۵۵۰ اثر از دانش آموزان ۳۳۹ مدرسه به دبیرخانه هفتمین دوره طرح نجات آب استان یزد ارسال شد که از این تعداد، ۱۳۲۰ اثر به مراحل پایانی راه یافتند.

وی افزود: برگزاری بازی‌های تیمی آنلاین از طرح ابتکاری استان یزد در این طرح ملی بوده است.

کد خبر 750727

دیگر خبرها

  • ثبت نام دوره مربیگری درجه C آسیا در یزد تکمیل شد
  • معلم، عنصری تاثیرگذار در تربیت دینی و اخلاقی دانش آموزان است
  • مهارت‌آموزی دانش‌آموزان زمینه‌ساز تقویت چرخه تولید و اقتصاد کشور است
  • همایش تجلیل از سفیران معروف
  • کتاب «اسلام و مبانی حقوق بشر» نقد و بررسی می شود
  • مشارکت ۵۹ هزار دانش‌آموز یزدی در طرح ملی نجات آب
  • کلاس دانش افزایی مربیان کشتی در مازندران
  • برگزاری دوره آموزشی آشنایی با مبانی فکری اسلام ناب و انقلاب اسلامی
  • مربیان کشتی مازندران در کلاس دانش افزایی
  • آغاز طرح ملی طوبی در تبریز